Pazartesi, Temmuz 20, 2009

Arkeoloji Muzesi ve Cinili Kosk

Cok etkileyici bir bina , 2000 tane eser... Fotograflar icin link ve muze ile ilgili bazi bilgiler asagidadir...

http://picasaweb.google.com/incitulpar/ArkeolojiMuzesi?authkey=B45dKz4m1f8#slideshow

Kaynak: Vikipedi

Telefon:0212 520 77 42
Ice: Sultanahmet
Adres: Osman Hamdi Bey Yokusu, Gulhane Eminonu Istanbul

Istanbul Arkeoloji Muzesi, cesitli kulturlere ait bir milyonu askin eserle, dunyanin en buyuk muzeleri arasindadir. 19. yy.in sonlarinda ressam ve muzeci Osman Hamdi Bey tarafindan Imparatorluk Muzesi olarak kurulmustur ve 13 Haziran 1891 tarihinde ziyarete acilmistir.
Muzenin koleksiyonunda, Balkanlar'dan Afrika'ya, Anadolu ve Mezopotamya'dan Arap Yarimadasi'na ve Afganistan'a kadar, Osmanli Imparatorlugu'nun sinirlari icinde yer alan medeniyetlere ait eserler bulunmaktadir.
Istanbul Arkeoloji Muzesi , Eski Sark Eserleri Muzesi ve Cinili Kosk Muzesi olmak uzere uc muzeden olusmaktadir.

Arkeoloji Muzesi :Ana bina ve ek bina olmak uzere iki binadan olusmaktadir. Ana binanin yapimina 1881 yilinda Osman Hamdi Bey tarafindan baslanmis, 1902 ve 1908 yilinda yapilan ilavelerle bugunku durumuna gelmistir.
NeoklasIk bir yapi olan binanin cephesi, mimari Alexandre Vallaury tarafindan, Iskender Lahti ve Aglayan Kadinlar Lahti'nden esinlenerek yapilmistir.
Binanin alt katinda Iskender, Aglayan Kadinlar, Satrap, Lykia ve Tabnit Lahti gibi Sayda kral mezarlarinda bulunan lahitler ile antik kentlerden getirilen heykel ve kabartmalar sergilenmektedir.
Arkaik Donem'den Bizans Donemi'ne kadar olan heykel sanatinin gelisimi, kronolojik siralama icerisinde gorulebilir.
Ana binanin ust katinda ise kucuk tas eserler, canak comlekler, pismis toprak heykelcikler, hazine bolumu, 80.000 sIkke, muhur, nisan ve madalya bulunmaktadir.
Alti katli olan ek binanin dort kati sergi salonu olarak duzenlenmistir. Binanin giris katinda Cocuk Muzesi ile mimari eserler sergisi, birinci katinda Caglarboyu Istanbul, ikinci katinda Caglarboyu Anadolu ve Truva, en ust katinda Anadolu'nun Cevre Kulturleri: Kibris, Suriye, Filistin sergi salonlari bulunmaktadir.

Eski Sark Eserleri Muzesi :1883 yilinda Osman Hamdi Bey tarafindan Guzel Sanatlar Okulu olarak yaptirilmis, 1917-1919 ve 1932-1935 yillarinda muze olarak duzenlenmistir.
Anadolu, Mezopotamya, Misir ve Arap eserlerinin, Kades Antlasmasi'nin, Zincirli Heykel'in sergilendigi Eski Sark Eserleri Muzesi'nde 75.000 civi yazili belgenin bulundugu Tablet Arsivi ve 20.000'e yakin arkeolojik eser bulunmaktadir.
Cinili Kosk Muzesi : 1472 yilinda Fatih Sultan Mehmet tarafindan yaptirilmistir. 1875-1891 yillari arasinda Imparatorluk Muzesi olarak kullanilmis, 1953 yilinda Turk ve Islam eserleri sergilenmeye baslanmis, 1981 yilinda Istanbul Arkeoloji Muzeleri'ne dahil olmustur.
On cephesi tek, arka cephesi ise iki katli olan Cinili Kosk Muzesi'nde Selcuklu ve Osmanli Donemi cini ve seramikleri sergilenmekte, depolarinda 2.000 eser bulunmaktadir.

Kaynak : Vikipedi