Cuma, Şubat 26, 2010

İstanbul Oyuncak Müzesi (Temmuz 15 2007)

Bugün çocuklar ile Oyuncak Müzesine gittik...Ben çok beğendim. Bu kadar oyuncak sevgisi, bağlılık, hayatı oyuncaklar ile yaşama, her karede bir oyuncak saklama....
Müzenin bir hikayecinin (Sunay Akın) hayal gücü ile kurulduğu belli oluyor.
Her bir vitrinde başka konu var. Uzay köşesi de var, Titanik köşesi de.
En alt katta, camlarından balıklar görünen denizaltı var.Müze girişinde 3 adet zürafa nobet tutuyor:)
Ilk Barbi hostes 1950 yılından saklanma...1880 yılından çek çek arabadaki bebek, ayıcıklar, dikiş makinaları koleksiyonu , pamuk prenses ve yedi cüceler, Nuh'un gemisi, Hover makina maketleriö yıl 1975ler-Ho ho ho Hover, süpürür, döver,her eve gereklidir Hover- hatırladınız mi?
Enfes ama gerçekten enfes minyatür kasap, manifaturacı, patisseri dükkanları..
Eyüp Sultan'a sünnet öncesi oyuncak almaya getirilen çocukların gözdesi, Eyüp oyunçakcılarının, en sonuncusu 1950 de kapananlarının anısına yapılmış, küçük oyuncakçı dükkanı ve içindeki mumya oyuncakçı dede... Oyuncakçının çırağı da günümüzde hepimizin tanıdığı ünlü bir komedyen:) Müjdat Gezen.
Trenler, itfaiye arabaları, çay partisi ıçın kurulmuş sofralar, bebekler, topaçlar, hepsi hem ayrı ayrı hem de bir arada çeşitli kompozisyonlar kurularak, büyülü bir hayal gücü ile sunulmuş.
Fotoğraflar için,
http://picasaweb.google.com/incitulpar/OyunCakMuzesi?authkey=Gv1sRgCKbw0sDjs-CEggE#slideshow/5442464896964606402
En alt kattaki sinema salonunda, 18 dakikalık Nebil Özgentürk'ün yönettiği Yeşilçam'ın oyuncaklarını anlatan kısa bir film var. Kolajlardan oluşuyor.
Ben pek baştan sona dek Yeşilçam filmini seyretmeye dayanamam. Ama oyuncaklar etrafında kolaj olarak hazırlanan bu kısa filmdeki, değişik film fragmanlarına doyamadım.Yeşilçam'a mesafeli duruşumun istisnaları var tabii.
Cengiz Aytmatov'un kitabından Selvi Boylum Al Yazmalım'ı , kaç defa seyrettim ve şapır şapır ağladığımı anımsamıyorum bile...Neyse, Yeşilçam başka bir yazının konusu olabilir:)Çocuklar oyuncak müzesini çok beğendi.
Büyükler de hoşlanarak geziyor.
Sevgiler