Pazartesi, Haziran 07, 2010

Erikli Somon ve Selim İleri

Sevgili Cenicim esaslı bir erik severdir. Yeşil erik zamanı kütür yemeği sevdiği gibi, et ve sebze yemeklerinde de erik kullanmaya bayılır. Çok da yakıştırır.
Aşağıda tarifini yazacağım Erikli Somon da, bır Ceni Berk icatıdır.
Önce tarif;)
Derisi aınmamış somon parçaları tencereye sırt üstü yatırılır.
Çok az zeytinyağı gezdirilir.
En az 1 limon suyu eklenir.2-3 domates küp kesilip konur. BOLCA yeşil erik ilave edilir ve tuz gezdirilir. Su KONULMAZ. Tencerenin ustu kapatilir. Domatesler ve erikler pisince , balik zaten coktan pismis olur. Yavasca tencereden sevis tabağına kaydırılır. Ilıklaşmaya veya soğumaya bırakılır..
Püf noktası, domatesin suyu tam cektirilecek.
Yanına turfanda taze fasulye pişirilecek. Yine bol domatesli ve susuz. Sekeri, tuzu unutulmayacak .Salata olarak patates salatasi yapilabilir, veya közleme patlıcan.... Ekmek kızarmis olmali , sarap az sogutulmus:) Birer kadeh beyaz şarap ile balkondaki masaya gidilir ve mutlu son:)
Birkaç gündür Selim Ileri'nin Oburcun Mutfakta kitabını okuyorum... Nasıl güzel anlatmış, ne iştahlı yemis ve yazmış anlatamam...
Koca bir bölum akide şekeri, 3 sayfa vişne likörü anlatımı, sofra adabı, masa kurulumu, salatalar, çorbalar, puf börekleri , üfff daha neler neler...
Rastlarsaniz mutlaka alınız:) Evde Ekrem Muhittin Yegen'in 2 cilt kara kaplı Alaturka ve Alafranga Yemek Ogretimi kitabını okuyarak büyümüş nesildenseniz, Selim Ileri'nin kitabını da zevkle okuyacak, okurken sIk sIk buzdolabını ziyaret edeceksiniz: )
Haydi tüm ailenize afiyet olsun;)