Pazartesi, Temmuz 20, 2009

Tekfen Cumhuriyet Konseri

Yazi Tarihi 30.10.2008
Cuma aksami Tekfen Cumhuriyet Bayrami konserine gectigimiz hafta gittik.
Anlatici olarak Arsen Gurzap ve Yetkin Dikinciler'in gorev aldigi, Tekfen Flarmoni'nin sundugu muthis bir muzikalite ve kusursuz sunumun yanisira, anlatimin, seslendirmenin, diksiyonun yuksek kalitesi ile bezenmis ust kalitede bir dinleti izledik.
Calinan Istiklal Marsi ornekleri, okunan anektodlar, aktarilan tarihsel olaylar zaman zaman bogazimizin dugumlenmesine, gozlerimizin dolmasina yol acti.
En sonda ise, tum salonun ayakta Istiklal Marsimizi, tum orkestra, tenorlar, Arsen Gurzap ve Yetkin Dikicilerin ve seyircilerin katilimi ile beraber soylemesi ise milli duygularimizin costugu, Cumhuriyet sevgisinin tastigi anlardi.
Arsivlerden cikan eserlerin , bestecilerin hikayeleri kadar; katilan eserlerin muzikal farkliliklari da ilgi cekici idi.
Iclerinde klasik Turk Musikisi formatinda bestelenmis olanlar, opera formuna uygun olarak bestelenmis olanlar, turku formuna uygun bestelenenler, ve Kazim Karabekir Pasa'nin, Mehmet Akif'in guftesini begenmeyerek kendisinin yazip-besteledigi mars formunda olan da vardi.
Ilginc gelen bir baska konu ise;
Acilan beste yarismasini gelen pek cok eser arasindan -ki gonderenler arasinda ogrenciler, muzik ogretmenleri, yabanci kompozitorler ve meshur Turk bestecileri var-ilk once Ali Rifat Cagatay'in bestesinin kazanmasina ragmen;
bir sure sonra bu beste kullanildiktan sonra ; Zeki Ungur'un Izmir'in Kurtulusu'nu bir sohbet ortaminda dinleyip cok etkilerek bugun hepimizin bildigi Istiklal Marsi'ni besteledigi ve daha sonra bu bestenin daha cok begenilerek kabul edildigi idi...
Buyuk Holdinglerin bu kultur calismalari ulkemiz ve bizler icin cok anlamli , cok onemli ve cok degerli.