Pazartesi, Mart 29, 2010

Dersimiz Atatürk

Atatürk kaç tane kitap okumustur? sorusunun yanıtını Muzaffer Izgü veriyor:
Yaklaşık 4000 adet kitap !
Muazzez Ilmiye Çığ, Hayri Karaca, Yıldız Kenter, Müjdat Gezen, Turgut Özakman ara ara görünüp, çocukların sorularını yanıtlıyorlar veya mesaj veriyorlar.. ..
Eğitimin, öğretimin önemini anlatıyor bu film...
Okuyun, okutun, öğretin, eğitin diyor.
Yanlış hiçbir mesaj içermiyor, kisisel hayata girmiyor...
Aşkları, zaafları,annesinin 2. evliliği, Latife'nin hırçınlığı , Fikriye'nin intiharı yerine; çocukların esas bilmesi gereken konulara odaklanıyor.
Çanakkale'ye dönuyor kamera... Şehitliği gösteriyor.. .
Conk Bayırına çıkıyor, Sakarya'ya uzanıyor. Devrimleri anlatıyor. Ilk meclisi gösteriyor. Latife'nin Ata'nın konuşmasını mecliste dinlediği anıdan yola çıkarak, kadınların seçme seçilme hakkına uzanıyor.
Araya belgesellerden derlemeler alarak , yetersiz kaldığı yerde fotoğraflardan yararlanarak, tiyatro diksiyonlu , anlaşılır bir Türkçe ile kısa bir tarih dersi veriyor.
Ben 5. sınıftaki kızım ile seyrettim. Okulda Çanakkale Zaferini yeni işledikleri için öğrendiklerini seyretmek çok hoşuna gitti.
4. sınıfta iken öğretmeninin anlattığı ve anlatırken ''artık hiçbir okul kitabında bahsetmiyorlar' ' dediği sığırtmaç Mustafa'yı ve onun sonuçta subay olduğunu da gördü yine perdede.... Gülümsüyordu, bir yandan filmi , bir yandan onu izlerken gördüğümde:)
Ben de çok beğendim. Çok önemli ve yararlı gördüğüm bu filmi, okul öğrencileri seyretmeli diye düşündüğüm için önce kendi velisi olduğum okulu aradım. Gelecek hafta içinde 2 ile 8. sınıflar arası tüm sınıfları götüreceklerini öğrenip , sevindim.
Bu filme çocuklarımızı götürerek, kitaplarda ezbere okudukları Cumhuriyet Tarihi bilgilerini, daha etkili bir öğrenme methodu olduğu kanıtlanmış olan görsel yolla pekiştirmelerini sağlayacağız.
Herkese iyi seyirler
İnci

Pazar, Mart 14, 2010

''Gidilesi Görülesi''

Göz koyduğum aktivitelerin ''gidilesi görülesi'' listesini paylaşayim dedim, ilgilenenler olabilir:)

Istanbul Film festivali biletleri 20 Mart'ta Biletix ve IKSV kanalı ile satışa çıkıyor. Son 30 yılın en iyi filmleri bölümü, En iyi uyarlama senaryo dalında oscar adaylığı olan politik hiciv '' In the loop'', aşk filmi ''When we Leave'' ve Istanbul 2010 kültür kenti filmleri bölümü , diğer dikkat çekenler....
Vizyon flmlerinden Yüreğine sor, Güneri Cıvaoğlu'nun beğenisine nail olup, köşe yapmış. Salonuna uğranılabilir....
Eyvah Eyvah'ı sevenler için , fragmanınında yine 'iyi kalpli komedi' sinyali veren ' I LAV YUUUU' aynı tadı verir mi acaba diye düşünülse de;riskli bir seçim olabilir....

Johnny Depp, tek başına Alis'in Harikalar Diyarını ziyaret etmek için yeterli.

5-28 Mart süreli 18-19. yy Osmanlı Kadın Giysileri Forum İstanbul'da sergileniyor.
İstanbul Modern'in yeni sergisi , 'Gelenekten Çağdaşa' da, 23 Mayıs'a dek görülebilir.
Havaların bahar koktuğu ılık bir günde , müzenin terasından 'Altın Boynuzu ' seyretmek için de , bahane yaratılmış olur.

Borusan Müzik Evi'nin Mart Nisan programı da son derece seçkin görünüyor, biletler Biletix'de...

Herkese muhteşem bir pazar dileğim ile,
Sevgiler

Inci

Cuma, Mart 12, 2010

Işıl'ın Düğünü Yazı Tarihi 15 Ağustos 2007

Işıl benim kız kardeşim. En sonunda sevdiği, yanında rahat ettiği, bizim de çok sevdiğimiz erkek arkadaşı ile , yoğun (!) yaşamlarının arasında bir nikah ve düğün yerleştirmeyi ayarlayabildiler ve 3 gün önce evlendiler ;)
Düğün çok hoş oldu. Bizim evden süs püs ma aile çıkarken anahtarı evde unutup, kapıyı tak diye çekmemizden daha büyük bir problem çıkmadı allahtan:)
8;00 de başlayan resepsiyondan , nikahın bittiği saat 9:30 'a kadar burnumu çeke çeke, şakır şakır ağladım.
Arada bir ''mutluluktan, duygusallıktan'' falan dedim ama umarım damadımızın ailesi gücenmemiştir.
Makyöz öyle bir makyaj yapmış ki, o kadar ağlamaya akmadı, bozulmadı.
Saat 9;30 sonrası ise, kardeşimle iki Izmirli olarak karşılıklı şıkır şıkır oynadım:)
Topuzda da kuaför harikalar yarattı. Ispanyol stili, arkası paskalya gelişli dedim, hemen gerçekleştirdi... O kadar oynamaya yerinden kıpırdamadı.
Del Mare Çengelköy, alt kat enfes bir manzaraya sahip. Denizin içi gibi..
Köprü renkleri değişiyor, yemekler çok güzel, insanlar da mutlu , ve hava da meltem olunca, güzel bir atmosfer oldu.
Mekan sahibi, servis işleyişi konusunda cok ciddi. DJ çok iyiydi...
Başta yemek müziği, sonra latin, sonra Türkçe çalarak, yavaş yavaş tempoyu arttırdı.
Gelin ile damat mekana Asia otelden tekne ile geldiler, ve yine tekne ile otele döndüler.
Dönüşte otel calışanları ve müşterileri alkışlarla karşılamışlar onları:)
Tekneden ateşli fişekler ile inip, nikaha oturdular.
Ve evet Isil, damadın -Tufan- ayağına hemen bastı, çocuk daha imza atmayı bitirmemişti.:)
Isil'in nikah şahidi, Işıl'ın doğduğu gün annesi ile hastaneye bebek ziyaretine geldiğini anlattı:)
Ve, evet damat gelini alnından öpüp,duvağını açtı...Yani Işıl, duvaklı evlendi:)
Allah bir yastıkta kocatsın, sağlıklı tombul bebişlerini sevelim , torun torba görsünler inşallah ;)
Sevgiler

Inci

Pazar, Mart 07, 2010

Troya - Truva

''Tüm çağların savaş tanrılarının insanlığın üzerinden ellerini çekmeleri'' mesajını veren Troya gösterisini izledim. 120 dansçının görev aldığı oyun, modern dans, bale ve geleneksel danslardan oluşan bir gösteri. Kostümler son derece zengin, göz alıcı. Gösteri iki perdeden oluşuyor. İlki, dönemin savaşlardan önceki zengin Troya'sı ve savaşla birlikte yaşanan insanlık trajedisi. Diğeri de Paris ile Helen'in aşkıyla birlikte doğan savaş ve ülkelerini işgal edenlere karşı bir araya gelen Anadolu kavimleri... Eserin ilginçliği, şimdiye kadar ki dünyadaki bütün Truva yorumları, bu destanın karşı taraftan bakılarak yazılmışken, ilk kez geçtiği topraklardan hareketle hikayeyi yorumlayıp, anlatması. İlyada destanı, Truva Kenti’nin destanını anlatır. Truva kenti, Çanakkale Boğazı’nın beri yakasında bugünkü adıyla Hisarlık Tepesi’ne kurulu zengin bir kentti. Yurtları Anadolu’da bulunan Truvalılarla Yunanistan’dan gelen Akhalar topluluğunun savaşıdır bu büyük destan.
Akhalar Topluluğu Yunanistan’ın çeşitli bölge krallarından oluşmuş bir ordudur.
Her kral, kendi gemileri ve adamlarıyla yola çıkmıştır ve bu ordular, krallar kralı Agamemnon’un yönetiminde örgütlü bir birleşiktirler. İlyada, Truvalıların yenilgisinin destanıdır. İlyada destanı, 24 bölümden ve 16 bini aşkın dizeden oluşur. Truva Savaşı’nın 9. yılında 51 günlük süreyi kapsar.
Dans gösterisi yorumlama deneyimim pek yok. Her ne kadar çocukluğum Karşıyaka Halk Oyunları derneğinin folklorcüleri arasında,onları seyrederek geçmiş de olsa, Mustafa Erdoğan hem Anadolu Ateşi , hem de Troya ile bize folklorik öğeler taşıyan çok daha büyük prodüksiyonlar ve değişik dans dallarının birlikte eritilmiş alaşımını sunuyor. Topluluğun iki prodüksiyonu birbirinden son derece farklı...
Hatta, Mustafa Erdoğan'ın kendisini tekrarlamış eleştirisine uğramamak için son derece ince ayalara dikkat ettiğini bile söyleyebiliriz. Bunu en iyi Anadolu kavimlerini tanıtan bölümlerde görüyoruz. Yöresel motifler, yöreleri tanımlayacak kadar ama yine de yeni yorumlar getirilerek sergileniyor. Kavimlerden biri ise Amazonlar elbette :)
Her ne kadar iki prodüksiyon değişik karakteristikler taşıyor olsa da , sahneye koyan, aynı kişi ve topluluk olunca, izleyenler karşılaştırıyor yine de....
Ben Anadolu Ateşini daha coşkulu , Troya'yı daha mesafeli izledim. Sanırım Anadolu Ateşi kanımıza, canımıza, gönlümüze daha yakın olduğu için olsa gerek...
Sevgiler

Inci